Home > Zelf chocolade maken; Makkelijker dan je denkt!

Zelf chocolade maken; Makkelijker dan je denkt!

Zelf chocolade maken; Makkelijker dan je denkt!

Zelf chocolade maken is echt een stuk makkelijker dan je denkt. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon heel leuk. Zeker je kleine kinderen zullen het helemaal geweldig vinden!

Chocolade maken is een kwestie van drie ingrediënten tot een perfecte match maken. Je mengt cacaoboter en cacaopoeder met iets zoets. Dat is alles. Uiteraard kunnen de echte koks en kokkinnen iets extra’s zoals nootjes, vruchtjes, karamel, mint of zelfs zeezout toevoegen. Het is vele malen gezonder dan wat je in de winkels koopt dus je kunt er zoveel van eten als je zelf wilt! Lekker toch?

Een belangrijk ingrediënt is de cacaoboter en kun je gewoon online bestellen. Cacaoboter is het plantaardige vet van de cacaoboon. Vet? Ja! Maar dan het goede soort, het heeft een positief effect op cholesterol en het is goed voor je hart. Daarnaast zit het boordevol met andere goede stoffen. Wist je bijvoorbeeld dat cacaoboter de beste bron van magnesium is die er is? Rauwe cacaoboter wordt op een speciale manier gemaakt, waardoor alle voedingsstoffen behouden blijven.

In dit recept, oorspronkelijk van Dr. Mercola, wordt de cacaoboter met kokosolie gemengd. Je kunt de verhoudingen natuurlijk zelf aanpassen, geheel naar eigen smaak.

Experimenteer er zelf dus ook gerust op los.

 

Wat heb je nodig?

(10 x 15 cm en 1cm dik):

  • 150 gram (liefst rauwe) cacaoboter
  • 25 gram kokosolie
  • 50 gram (liefst rauwe) cacaopoeder
  • 2 el stevia kristal en 10 druppels stevia. Je kunt ook suiker gebruiken als je dat liever wilt
  • Snufje zout

 

Alternatieve versie:

  • 50 gram cacaoboter
  • 50 gram kokosolie
  • 50 gram santen (kokoscreme)
  • 30 gram cacao
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el steviakristal
  • snufje zeezout

 

Eventueel toevoegen naar smaak:

  • 1 tl vanille- essence of 1/2 tl vanillepoeder
  • 1 tl kaneel
  • 50 gram amandelen/hazelnoten/macademia in stukjes of deels rozijnen/cranberries
  • 2 tl sinaasappelrasp (aanrader!)

Bereiding

  1. Smelt de cacaoboter en de kokosolie in een pan met warm water op heel laag vuur. Maximaal 50°C. Om het sneller te laten smelten kun je de cacaoboter van te voren in kleine stukjes snijden of even raspen.
  2. Roer de zoetstof en de specerijen door de gesmolten olie en voeg daarna de cacaopoeder toe (door een zeef) tot het helemaal één mengsel is geworden.
  3. Eventueel kun je nootjes/vruchten toevoegen.
  4. Giet het mengsel in een ondiepe schaal, op een bord, of in kleine vormpjes. Let er op dat je goed roert voordat je het uitgiet, anders blijft het steviakristal helemaal onderin zitten.
  5. Zet het in de koelkast (of vriezer) om te laten stollen.
  6. Wacht tot het helemaal gestold is en één harde massa is geworden.

Als laatste, en natuurlijk het leukste, kun je aan tafel en genieten van je zelfgemaakte chocolade!

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.