Home > Supermarkt > Winterkost op tafel: 3 stamppotvariaties om van te smullen

Winterkost op tafel: 3 stamppotvariaties om van te smullen

SupermarktUit de folder

Winterkost op tafel: 3 stamppotvariaties om van te smullen

Met het wisselende weer in deze wintermaanden is het heerlijk om net als in de televisiereclame thuis te komen en ’s avonds heerlijk stamppot te eten. Het is echt Hollandse kost en de meeste Nederlanders zijn er dol op. Het is een traditie om deze stevige winterkost in de koudste maanden van het jaar op tafel te zetten.

Veel variaties
De bekendste stamppotten zijn: stamppot boerenkool, stamppot rauwe andijvie, stampot zuurkool en natuurlijk hutspot. Minder bekend, maar even traditioneel zijn: stamppot spinazie, stamppot postelein, stamppot snijbonen en stamppot prei. Ook heerlijk om eens uit te proberen. Er zijn heel veel variaties op deze traditionele stamppotten. Met de voordeligste ingrediënten uit de Spotta folders geven we drie recepten prijs van stamppotvariaties om van te smullen.


Ovenschotel met boerenkool

Benodigdheden
1 kg kruimige aardappels
350 gr rookworst
600 gr boerenkool
1 ui
1 rode paprika
1 teentje knoflook
100 gr cashewnoten
100 ml halfvolle melk
1 pakje boursin
40 gram margarine
tl gemberpoeder
peper en zout

Bereiding

 1. Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijdt deze in plakjes.
 2. Kook de aardappels in een grote pan in een kwartier gaar. Zodra het water aan de kook is, voeg je een beetje zout erbij. Kook de aardappels in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar. Prik met een vork in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn. 
 3. Fruit in een pan de ui met knoflook en voeg eventueel wat gemberpoeder eraan toe. Als de ui glazig is voeg je de paprika en de boerenkool toe en bak je deze ongeveer 10 minuten mee. Op het laatst voeg je de cashewnoten toe en roer je de boursin door de boerenkool.
 4. Giet de aardappels af en voeg de melk toe. Prak met twee vorken de aardappels of gebruik een stamper of mixer om aardappelpuree te maken. Doe als eerste de boerenkoolmix in de ovenschotel, dan de plakjes rookworst en tot slot de aardappelpuree. Houdt een paar plakjes over voor de garnering. Eventueel kun je dit herhalen. Strooi er een beetje peper en zout overheen voor de smaak en verdeel de boter in stukjes over de puree.
 5. Zet de stamppot ovenschotel ongeveer 15 minuten in de oven tot de puree bruin kleurt. Maak de ovenschotel af met de laatste plakjes rookworst.


Pittige paksoi stamppot met zalm

Benodigdheden
1 kg kruimige aardappels
400 gr verse zalm (4 stukjes van ca 100 gram)
1 rode ui
2 struiken paksoi
200 ml kokosmelk
3 tl sambal oelek
peper en zout

Bereiding

 1. Snijdt de aardappels in blokjes en kook deze in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar. Voeg tijdens het koken een beetje zout toe.
 2. Ontdoe de zalm van zijn vel en snijdt deze in grote blokjes. Snipper de ui in stukjes en snijdt de paksoi in reepjes. Neem een koekenpan en fruit de ui heel even in een beetje olijfolie. Voeg de zalm en paksoi mee en bak het geheel ongeveer 5 minuten.
 3. Giet de aardappels af en schenk de kokosmelk erbij. Pureer de aardappels met een paar vorken, stamper of een mixer tot een smeuïge aardappelpuree en breng op smaak met peper.
 4. Voeg de zalm, ui en paksoi toe en roer deze door de puree. Breng op smaak met sambal, of zet het potje sambal apart op tafel erbij.

 
Zuurkool met hamrolletjes en ananas uit de oven

Benodigdheden
1 kg kruimige aardappels
2 à 3 zakjes zuurkool (ca 750 gram uitgelekt)
1 blikje ananas
12 plakjes achterham
1 bekertje crème fraiche
1 zakje geraspte kaas
40 gram boter
40 gram bloem
500 ml halfvolle melk
peper en zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Schil de aardappels en snijdt deze in blokjes. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 10 tot 12 minuten gaar.
 2. Smelt in een kleine pan de boter, voeg de bloem toe en bak samen ongeveer 1 minuut terwijl je roert. Doe de melk erbij en roer het geheel tot een gladde saus. Voeg tot slot de kaas toe en laat deze smelten. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
 3. Schep op elke plak ham een eetlepel crème fraiche en rol de ham op tot een rolletje. Laat de ananas uitlekken en snijdt deze in stukjes. Giet de aardappels af en voeg 100 ml melk toe. Prak of mix de aardappels tot puree.
 4. Schep de puree in de ingevette ovenschaal en verdeel de zuurkool, met een deel van de hamrolletjes met crème fraiche en de ananas. Schenk de helft van de saus eroverheen en voeg de laatste hamrolletjes toe. Schenk vervolgens de rest van de kaassaus over de zuurkool met de hamrolletjes en ananas.
 5. Zet de ovenschotel met zuurkoolstamppot ongeveer 15 minuten in de oven en laat de kaas lichtbruin kleuren. 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.