Home > Supermarkt > Top 5 heerlijk gezonde herfstmaaltijden

Top 5 heerlijk gezonde herfstmaaltijden

SupermarktVrije tijd

Top 5 heerlijk gezonde herfstmaaltijden

Maaltijden bereiden volgens het seizoen is niet alleen lekker, maar ook heel voordelig. Heb jij de seizoensgroenten van de herfst al gespot in de supermarkt? Spotta speurde voor jou de folders af naar de meest voordelige aanbiedingen en komt met vijf heerlijke gezonde herfstmaaltijden en tien makkelijke recepten om meteen met de seizoensgroenten van de herfst te maken.

Combineer met pompoen
De seizoensgroente van de herfst is toch echt de oranje pompoen. Bij binnenkomst in de supermarkt springt deze feloranje groente meteen in het oog. De pompoen is een goedkope groente en kun je ook prima in je eigen moestuin kweken. Deze supergezonde groente zit boordevol vitamine A. Daarnaast zit er ook vitamine C in het knaloranje vruchtvlees en verder vitamine B2 en E, waardoor de pompoen ook nog eens meer dan genoeg antioxidanten bevat. 

Met pompoen kun je de heerlijkste gerechten bereiden en laat zich ook goed combineren met wild. Een heerlijke hazenrugfilet met een ovenschaal vol groente waarbij je pompoen combineert met andere seizoensgroenten zoals wortels, venkel en zoete aardappel is zo’n echte herfstmaaltijd. Daarnaast smaken ook groentes als prei, paprika en courgettes prima in combinatie met pompoen.

Ovenschotel met pompoen en risotto met geitenkaas

Benodigdheden:
300 gram pompoen
1 ui
1 teen knoflook
20 gram Italiaanse kruiden
3 el pijnboompitten
3 el olijfolie
1 lt water
300 gram risottorijst
100 ml sherry medium dry
1 kruidenbouillontablet
150 gram zachte kaas
1 el roomboter
50 gram parmezaanse kaas

Bereiding
Maak de pompoen schoon, schil en snijd hem in blokjes. Rooster in een droge wok de pijnboompitten. Laat op bord afkoelen. Verhit in een wok de olie en roerbak de pompoen ca. 3 min. en schep deze op een bord. Voeg de rest van de olie toe aan het bakvet en fruit in 2 min de ui en knoflook. Schep de risottorijst erdoor en blijf roeren totdat de korrels glazig zijn. Roer de sherry en driekwart van de Italiaanse kruiden erdoor. Verkruimel de bouillontablet in een liter kokend water en voeg deze al roerend in scheutjes aan de rijst toe. Laat de rijst in ongeveer 15 min. op zacht vuur gaar worden. Schep daarna de pompoen erbij en verwarm deze nog 5 min. mee. Verkruimel de geitenkaas. Schep de boter, Parmezaanse kaas, helft van de geitenkaas en pijnboompitten door de risotto. Schep de risotto op borden en verdeel de rest van de geitenkaas, pijnboompitten en kruiden erover.
Bron: AH/recepten.nl 

Gezonde lunch met rode biet
Rode winterbieten worden in oktober/november geoogst. Deze bieten moet je langer koken dan zomerbieten, die vaak iets malser zijn. Rode bieten zitten vol voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën. In rode bieten zit net als in spinazie nitraat dat ervoor zorgt dat je bloedvaten verwijden. Hierdoor stroomt er meer bloed naar je hersenen en spieren en dat helpt als je geestelijk of fysiek moet presteren. Ook verminderen rode bieten een hoge bloeddruk. In de herfst is een smakelijke gezonde lunch met rode bieten heel snel een eenvoudig te maken. Bieten zijn extra lekker in combinatie met geitenkaas en frisse fruitsoorten zoals grapefruit of sinaasappel.

Quinoasalade met rode biet en grapefruit

Benodigdheden:
1 pak Quinoa
100 gr kant-en-klare gekookte rode bietjes
1 granaatappel
1 roze grapefruit
½ bos bosui
3 el gehakte peterselie
50 gr pijnboompitten
½ kropsla
peper en zout

Voor de dressing
1½ dl olijfolie
0,5 dl witte wijnazijn
1 el mosterd
1 sjalot
2 el gehakte munt
peper en zout

Bereiding
Brand de pijnboompitten licht bruin in een koekenpan. Was de kropsla en maak deze goed droog. Snijdt de rode bietjes en schep de granaatappel leeg. Voor de dressing: snijd de sjalot fijn, meng deze met de olie, witte wijnazijn, mosterd, peterselie en de peper en zout.  Verdeel de bietjes over de salade, doe er de bosui met de kruiden overheen en maak af met plakjes grapefruit en granaatappelpitjes. Druppel er tot slot de dressing overheen.
Bron: Hoogvliet recepten

Worteltjestaart met banaan
Wortels zijn een echte herfstgroente waarmee je de heerlijkste curry’s en stampotten kunt maken. Maar als je trek hebt in iets lekkers en je wilt toch gezond snoepen, kies dan voor een worteltjestaart. Het ziet er zo saai uit. Niets is minder waar. Zeker als je eenmaal zelf van de worteltaart geproefd hebt. Het geheim van een zelfgemaakte goede worteltaart zijn gemalen noten. Met de toevoeging van banaan smaakt je taart ook nog eens heerlijk zoet. Als je een glutenvrije worteltjestaart wilt maken dan vervang je amandelmeel door speltmeel. Nog een tip: vervang voor de vanillevulling de mascarpone voor romige volle kwark. Dat maakt de taart minder machtig en het is veel gezonder.

Worteltaart met banaan

Benodigdheden:
4 eieren
200 gram lichte basterdsuiker
½ el zout
200 ml zonnebloemolie
250 gram zelfrijzend bakmeel
2 tl kaneelpoeder
8 gram bakpoeder
300 gram winterpeen
2 bananen
60 gram walnoten
25 gram roomboter
200 gram poedersuiker
3 el roomkaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een springvorm in met wat boter. Klop met een mixer de eieren, suiker en het zout tot een schuimige crème. Zet de mixer op de laagste stand en meng de olie erdoor. Zeef het bakmeel, de kaneel en het bakpoeder boven het eimengsel en meng deze met een houten lepel voorzichtig door elkaar. Rasp de peen, prak de bananen fijn met een vork. Hak de walnoten fijn. Voeg de peen, banaan en de walnoten toe aan het mengsel. Doe het in de springvorm en zet deze in de oven. Bak ongeveer 70-90 min., controleer halverwege met enige regelmaat of de taart al gaar is. Dit doe je door af en toe een satéprikker in de taart te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat de worteltaart afkoelen in de vorm. Verwijder daarna de springvorm. Voor de topping meng je met een vork de boter, poedersuiker en roomkaas in een kom tot glazuur. Verdeel het glazuur met de bolle kant van een lepel, die je warm maakt onder de warme kraan, over de worteltaart.
Bron: AH/recepten.nl

Lekkere oosterse paksoi
Nog zo’n heerlijke gezonde groente, die perfect past in oosterse gerechten is paksoi. Het is een lekkere knapperige groente met een lichte anijssmaak. Tijdens het roerbakken slinkt paksoi snel. Deze groente komt het best tot zijn recht als je de hem kort wokt of tijdens het bakken pas op het laatst toevoegt aan je gerecht. In China staat paksoi al duizenden jaren bekend als een medicinale groente. Dat komt omdat er zoveel vitamines en mineralen in zitten, zoals vitamine A, C en K en daarnaast ook foliumzuur, calcium, magnesium, kalium en ijzer. Een van de voordelen is dat paksoi een ontstekingsremmende werking heeft. Deze knapperige bladgroente wordt vooral in oosterse gerechten gebruikt en smaakt heel lekker met notenrijst.

Gestoomde paksoi met biefstuk

Benodigdheden:
400 g biefstuk
1 zakje wokverse teriyaki mild
1 grote paksoi
2 el sesamzaad
1 el sesamolie
300 g (sushi)rij
Stoommandje 

Bereiding
Snijtdt de biefstuk in smalle reepjes en marineer deze in een kom met de teriyaki-saus. Laat ongeveer 15 min. staan. Verhit een grillpan en gril de biefstukjes in ca. 4 min. rondom bruin, en rosé van binnen. Verpak de biefstuk stukjes in aluminiumfolie en houdt deze zo warm. Snijdt de paksoi in grove stukken en ontdoe de bladeren van de witte stelen. Leg ze in een stoommandje in een stoompan gevuld met water en stoom ze beetgaar in ca. 5 minuten. Eventueel kun je de paksoi ook kort wokken op hoog vuur. Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge hete koekenpan. Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de paksoi, rijst en de biefstukjes over 4 borden. Bestrooi met het sesamzaad en besprenkel met wat druppels sesamolie.
Bron: Deen recepten

Traditionele stamppot met zuurkool
Zodra de zomer voorbij is en het natte herfstweer zijn intrede doet dan is er niets zo lekker als thuiskomen met de heerlijke geur van een traditionele stamppot in huis. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur, maar de stamppot zuurkool met kruimige aardappelen  en worst is toch de eerste stamppot die je in de herfst het liefst wilt bereiden. Zuurkool is een groente die weerstand verhogend werkt dankzij de vitamine C die erin zit. Ook is zuurkool goed voor je botten doordat het rijk is aan calcium, magnesium en ijzer. Zuurkool is licht verteerbaar en heeft een gunstig effect op je spijsvertering. Vooral als je zuurkool rauw eet  wordt je darmflora gestimuleert.. Wil je een speciale stamppot maken, voeg dan aan je traditionele stamppot zuurkool ananas en rozijnen toe.

Stamppot zuurkool met ananas en pikante gehaktballetjes

Benodigdheden:
500 gram half-om-half gehakt
Pikante gehaktkruiden
1 ei
1 el ketjap
1 ui
2 teentjes knoflook
1 stukje verse gember
paneermeel
2 eetlepels olijfolie
100 gram zuurkoolspek
1 tl sambal
½ verse ananas
500 gram zuurkool
Pakje aardappelpuree

Bereiding
Kneed het gehakt met de rest van de ingrediënten en voeg een beetje paneermeel toe. Maak er met vochtige handen kleine balletjes van en leg deze afgedekt met aluminiumfolie op een bord. Laat de gehaktballetjes circa 30 minuten opstijven in de koelkast. Snijdt de ui in stukjes en verhit 1 eetlepel olie in een grote pan met dikke bode. Fruit de ui in 2 minuten en voeg de spekjes en de sambal toe. Bak het geheel nog een paar minuten door op een lage stand. Doe de ananas in de pan en leg de zuurkool hier bovenop. Voeg een scheutje water toe en stoof de zuurkool met het deksel op de pan, op de laagste stand in ongeveer 20 minuten gaar. Schep de zuurkool een paar keer om, zodat deze niet aanbrandt. Bak intussen de gehaktballetjes in de rest van de olie in een braadpan in 15 minuten gaar. Bereidt de aardappelpuree volgens de verpakking en serveer de gehaktballetjes samen met de zuurkool in een mooie schaal. 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.