Home > Supermarkt > Shake het oude jaar uit: 10 shotjes en cocktails

Shake het oude jaar uit: 10 shotjes en cocktails

SupermarktUitgelichtVrije tijd

Shake het oude jaar uit: 10 shotjes en cocktails

Het einde van het jaar komt in zicht en met een goed glas champagne proosten we samen op het nieuwe jaar. Naast wijn en bier zijn er ook de meest hippe cocktails en shotjes om mee te proosten. Van belang is wel om deze met mate te drinken als je middernacht wilt halen. Word Oud&Nieuw bij jou thuis gevierd, dan is het leuk om aan het begin van de avond iedereen bij binnenkomst te verwelkomen met een shotje. De stemming zit er dan meteen in. De shotjes of cocktails maak je met een mooie cocktailshaker en voor zowel de cocktails als de shotjes zijn de bijpassende glazen en stijlvolle mini shotbekertjes voordelig in de aanbieding.  

De beste 5 shotjes volgens Spotta zijn:

Goldstrike
Het laatste shotje van het jaar moet natuurlijk een Goldstrike zijn. Deze kun je aan het begin van de avond schenken als welkomstshotje, maar ook tevoorschijn toveren als het 12 uur is geweest en iedereen elkaar gelukkig nieuw jaar heeft gewenst. Voor een Goldstrike heb je voor de helft vodka nodig en de andere helft bestaat uit appelsap. Even goed shaken in de shaker en uitschenken in shotglaasjes. Eventueel kun je de shotglaasjes een gouden randje geven door deze eerst in de vodka te dopen en daarna in een laagje rietsuiker.

Appeltaart shotjes
Een van de lekkerste shotjes is het appeltaartje. Het shotje bestaat uit 1/3 liqueur 43 of butterscotch en 2/3 apfelkorn. Eenmaal gemixt maak je het shotje af met een toefje slagroom met een beetje kaneel. Als je dit drankje proeft, dan zal je merken dat dit shotje zichzelf alle eer aandoet en ook echt naar appeltaart smaakt.

B52
Wil je een stijlvol shotje, maak dan een B52. Een populair shotje in bars en clubs. Hiervoor heb je wel een spatel nodig. B52 bouw je op in lagen. Schenk voorzichtig en in gelijke hoeveelheden de volgende drank op de spatel in het glaasje: 1/3 deel tia maria, 1/3 deel baileys en 1/3 cointreaux. Voordat je het shotje serveert, steek je het aan. Je drinkt dit spectaculaire shotje al brandend met een rietje op. Dit drankje is niet voor niets vernoemd naar een bommenwerper, want het shotje slaat in als een bom.

Stuiterbal
Een swingende avond start je met een shotje stuiterbal. Dit is een shotje dat bestaat uit 2/3 sambuca en 1/3 blue curacao. Het innemen van dit shotje doe je op een speciale manier. Je neemt het shotje in je mond en schudt vervolgens 10 seconden met je hoofd op en neer. Vervolgens slik je het shotje door en tussen je duim en wijsvinger adem je een flinke teug lucht in voor een verrassend effect.

Fireball
Toe aan een stevig shotje dan kun kiezen voor een Fireball. Dit is een van de sterkste shotjes en erg geliefd. Vul de shotbekertjes voor de helft met tequilla en voeg daarna sambuca toe. Als je de Fireball als een vuurtje door de slokdarm van je gasten wilt laten gaan, voeg je er nog 5 tot 10 druppels tabasco aan toe. Ook dit shotje kun je aansteken en vervolgens met een rietje brandend opdrinken.

Kant-en-klare shotjes
Houd je van gemak en ben je niet zo’n ster in mixen dan kun je ook kiezen voor klant-en-klare shotjes, die per fles te koop zijn. Bijvoorbeeld Fireman, Jägermeister, Sourz (ook wel zure mat genoemd) en Trojka.

De 5 lekkerste cocktails volgens Spotta:

Oudejaarsavond is de ideale avond om een mooie cocktail te serveren. De meest populaire cocktail is momenteel de gin-tonic, maar er zijn nog meer klassiekers en nieuwe mixen, die goed passen bij het einde van het jaar.  Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg ijs in huis hebt.

Baileys Freakshake
Een heerlijke cocktail is de freakshake, die ook heel goed als dessertdrankje geserveerd kan worden. Dit is wat je nodig hebt:

50 ml baileys
50 ml koude expresso
4 bolletjes vanilleijs
125 ml halfvolle melk
chocoladesaus
opgeklopte slagroom
hagelslagmix (witte en pure hagelslag)

Deze cocktail maak je met de blender. Doe vier ijsbolletjes in de blender en voeg daar de baileys, de koude espresso en de melk aan toe. Maak een mooie chocoladerand door de rand van het cocktailglas in de baileys te dopen en vervolgens in de hagelslagmix. Giet de mix in de glazen en top hem af met de opgeklopte slagroom.


Manhattan
Voor de Manhattan, vernoemd naar de beroemde New Yorkse wijk Manhattan heb je het volgende nodig:

60 ml bourbon
30 ml martini rosso
3 scheutjes angostura bitters
rode cocktailkers om te garneren

De mix
Vul je shaker met ijsblokjes en voeg daar de afgemeten hoeveelheid drank aan toe. Roer alles rustig door elkaar en schenk de cocktail in speciale cocktailglazen. Garneer de rand van het glas met een cocktailkers.

Gin Tonic variaties
Al een aantal jaren is de gin tonic de meest populaire cocktail. Je maakt hem extra lekker door te variëren met de ingrediënten.

Dit heb je nodig:

35 ml gin
100 ml tonic
smaakvolle garnering

Doe een flink aantal ijsblokjes in een bol cocktailglas en schenk hier de gin en vervolgens de tonic bij. Roer deze rustig door, zodat de drank goed gemixt is. Voor een perfect ‘serve’ kun je een Tanqueray maken met bijvoorbeeld een schijfje limoen dat je vooraf eraan toevoegt. Of een echte Hendrick’s door eveneens vooraf een lange gekrulde sliert komkommer in het glas te draperen en een takje munt toe te voegen waarna je de drank in het glas schenkt. Wil je een spannende gin, dan kun je ook kruiden toevoegen zoals jeneverbessen of een kaneelstokje. Er zijn ook zakjes met speciale gin-tonic kruiden met onder meer rozemarijn.

Cuba Libre
Als je zin hebt in een snelle cocktail met als basis rum, dan is de Cuba Libre een goede keuze. Dit gaat er in de Cuba Libre:

50 ml witte rum
100 ml cola
3 ijsblokjes
½ limoen

De Cuba Libre maak je heel eenvoudig door de rum met de ijsblokjes en de cola in een longdrinkglas te doen. Snijdt de limoen in partjes en knijp 1 partje boven het glas uit. Een ander partje doe je voor de sier in zijn geheel in het glas.

White lady
Een chique cocktail die goed past bij de Oud&Nieuw sfeer is de White lady. Je moet er wel even wat moeite voor doen, maar dan heb je ook wel de perfecte cocktail voor je feestje. Zet van tevoren de cocktailglazen in de vriezer, zodat deze er ook wit beslagen uitzien. De White lady bevat de volgende ingrediënten:

50 ml gin
25 ml cointreau
1 losgeklopt eiwit
25 ml citroensap
suiker
ijsblokjes

Vul de shaker met de gin, de cointreau, het eiwit en het citroensap en shake alles goed door elkaar. Doe er de ijsblokjes bij en shake de cocktaildrank opnieuw. Eventueel kun je het glas eerst in wat gin en dan in een schaaltje met suiker dopen voor een mooi wit suikerrandje. Schenk vervolgens het drankje via een zeef in de glazen. Ter versiering kun je nog een schijfje citroen aan de rand van het glas steken. Een heerlijke smaakvolle cocktail.  

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.