Home > Vrije tijd > Opbergtips voor je gereedschap

Opbergtips voor je gereedschap

Vrije tijdWarenhuis

Opbergtips voor je gereedschap

Ben jij ook zo’n klusser of heb je een man in huis die graag klust? Dan ligt er in de schuur ongetwijfeld flink wat gereedschap. De grote vraag is: kun je ook vinden wat je zoekt als je het nodig hebt? Want klussen in één, maar vinden wat je nodig hebt dat vraagt om een beetje organisatietalent.

Wil je al je gereedschap goed opbergen en ook weer kunnen terugvinden? Met deze 5 opbergtips kom je een heel eind.  Als je een grote schuur of garage hebt dan is het heel handig om een groot stuk spaanplaat aan de muur te timmeren en daar speciale haken aan op te hangen of spijkers in te slaan. Een deel van gereedschap kun je op die manier goed zichtbaar en direct voor het grijpen ophangen. Maar lang niet al je gereedschap leent zich ervoor om aan zo’n voordelig gereedschapsbord opgehangen te worden.

 

1. Organizer voor alle schroefjes en moertjes

De grootste ergernis bij het zoeken naar wat je nodig hebt zijn de kleine dingen zoals schroeven en moertjes, spijkers, pluggen en verbindingsstukjes. Met een beetje pech heb je alle spijkers en schroeven in één grote bak gegooid en is het telkens weer zoeken naar het juiste schroefje of moertje. Daar is een heel simpele oplossing voor waar je eindeloos plezier van hebt. Er zijn speciale organizers waar je in verschillende uitschuifbare bakjes alle mogelijke soorten spijkers, schroeven, moertjes en andere kleine dingen in kunt opbergen. Je hebt deze organizers in de vorm van een draagkoffer of in een speciale metalen sleufwand. HDeet meest gangbare organizer is het kleine onderdelen magazijn met schuiflades in verschillende groottes.

 

2. Stickers op machinekoffers

OokMOaar ook de grote gereedschap spullen hebben een plek nodig. Dan gaat het om al die handige machines zoals een accuboor, een schuurmachine, een cirkelzaagmachine, een slijper, een multitool of een simpele boormachine. Deze zitten meestal keurig in een koffer, maar aan de buitenkant zien aldie gereedschapskoffers er hetzelfde uit. Plak er een sticker op waar je opschrijft wat erin zit. Zo hoef je niet eerst een aantal koffers te openen om het juiste gereedschap te vinden. Bovendien als je veel gereedschap hebt en gek bent op klussen, kan het ook zijn, dat je vergeet wat je allemaal hebt. Met op elke gereedschapskoffer een sticker waarop staat wat erin zit, zie je in één oogopslag wat je aan gereedschap hebt en grijp je nooit mis. 

 

3. Transparante boxen

Naast de gereedschapskoffers heb je ook nog heel wat andere losse spullen. De kans is groot dat je deze in dozen of kratten hebt zitten. Als je iets nodig hebt, dan ben je nog steeds al die dozen aan het doorzoeken om de juiste spullen te verzamelen voor die ene klus. Dan is het handig om transparante opbergboxen te nemen. Sorteer al je spullen een keer goed en stop wat bij elkaar hoort in een transparante box. De bouwlampen met een verlengsnoer in de box met lampen. Alle spullen om te schilderen in de transparante box met verfspullen en dingen zoals afbijtmiddel, beitels en houtschaaf in de box van houtbewerking. Zo pak je de spullen die je voor een bepaalde klus nodig hebt in één keer van de plank, zonder dat je alles bij elkaar hoeft te zoeken om aan de slag te gaan.

 

4. Allerlei soorten gereedschapskisten

Al het losse gereedschap zoals schroevendraaiers, hamers, sleutels, waterpomptang, nijptang en ander tangen kun je het beste in een gereedschapskist doen. Deze spullen zijn zo groot, dat je bij het openen van de gereedschapskist direct ziet wat je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten gereedschapskisten. Het beste is een plastic afsluitbare gereedschapskist, want je wilt niet dat je gereedschap gaat roesten. Heb je niet zo’n plastic gereedschapskist, zorg er dan in ieder geval voor dat je gereedschap droog ligt en dat je schuur of garage goed geventileerd wordt. Gereedschap kan slecht tegen vochtigheid. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, zet dan je gereedschapskist in huis. Behalve plastic draagbare gereedschapskisten, heb je ook verrijdbare kisten. Vooral handig als je een grote werkplaats hebt of veel gereedschap nodig hebt op verschillende plekken.

 

5. Gereedschap groeperen en sorteren

Naast je gereedschap om te klussen heb je meestal ook tuingereedschap en allerlei blikken verf en flessen schoonmaak- of ontvettingsmiddelen. Het beste is om die spullen bij elkaar te groeperen. Kies ervoor om bijvoorbeeld al je tuingereedschap in één bepaalde hoek neer te zetten. Daarnaast is het goed om de spullen te sorteren. Heb je verschillende blikken verf, zet dan de grondverf bij de grondverf, de buitenverf blikken bij elkaar en sorteer op muurverf en houtverf. Als je zo alles overzichtelijk op een rijtje hebt staan dan weet je wat je in huis hebt en zie je waarvoor je nog even naar de bouwmarkt moet. Dat is niet alleen praktisch, het scheelt je ook een hoop geld als je niet onnodig een nieuw blik grondverf of een nieuwe fles groene aanslagreiniger voor de groene tegels van je terras gaat halen.

Als alles opgeruimd en overzichtelijk op een rijtje staat, is het beginnen aan een klus niet iets waar je tegenop hoeft te zien, want in één oogopslag weet je wat je nodig hebt.

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.