Home > Speelgoed > Oer-Hollandse gezelligheid

Oer-Hollandse gezelligheid

SpeelgoedVakantieVrije tijd

Oer-Hollandse gezelligheid

Nu het kouder word en we meer binnen zitten, is het tijd voor wat oer-Hollandse gezelligheid. Door ons drukke leven en het feit dat we heel wat uren op onze smartphone doorbrengen, zou je bijna vergeten hoe gezellig oer-Hollandse gezelligheid kan zijn. Een avondje waarop alle schermen uit staan, de kaarsen voor sfeer zorgen en je met wat lekkers erbij een spelletje aan tafel speelt. Leuker  kan het bijna niet.

Spelletjesavond
Zo’n oer-Hollandse avond vraagt wel een klein beetje voorbereiding. Nodig een aantal mensen uit om langs te komen voor een spelletjesavond. Doe een voorstel om een gezellige avond met elkaar door te brengen. Dat kan met het gezin, met vrienden of met de buren. Ook zal er wat in huis gehaald moeten worden. Je kunt de avond beginnen met samen iets te eten. Kies voor iets eenvoudigs dat snel klaar is. Zoals kaasfondue of een heerlijke stamppot. Soms is een schaal met  broodjes hotdog ook al voldoende.

Hollandse lekkernijen
Van spelletjes spelen krijg je ook lekkere trek. Zeker als het spannend wordt. Daarvoor kun je een aantal typisch Hollandse lekkernijen in huis halen. Stroopwafels voor bij de koffie. Of, wat dacht je Lange vingers of pennywafels?  Wie geen zin heeft in koffie neemt thee of warme chocomelk met een flinke toef slagroom. Daar past in deze tijd prima een schaaltje pepernoten bij. Gaat het een lange avond worden dan kun je ook ham-kaas chips, paprikachips of wat nootjes in huis halen. Zorg ervoor dat er genoeg te drinken is van frisdrank tot een helder Hollands biertje of een goede fles wijn. Zijn alle boodschappen in huis dan kan de avond beginnen.

Populaire familiespellen
Er zijn heel veel soorten spelletjes die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen meteen spel dat niet zo lang duurt, Denk aan een potje kaarten of het immens populaire Uno. Als dan de stemming er eenmaal goed inzit heb je grote kans dat de wat mindere-spelletjes fans op gang gekomen zijn. Meestal blijven ze dan ook zitten voor de gezelligheid en doen toch mee aan het volgende spel! Populaire familiespellen, die je met een groep speelt zijn bijvoorbeeld het bekende Monopoly spel, Risk, Kolonisten van Catan, Scrabble en Rummikub. Maar je kunt ook kiezen voor een nieuw familiespel. Ken je het pijlsnelle partyspel ‘30 Seconds’ al? Of het vragenspel ‘Ik hou van Holland’? Waar je ook veel plezier mee kunt beleven is ‘Mouthguard challenge’ waarbij iedereen letterlijk een grote mond moet hebben.

Misdaad oplossen
Houdt je van spanning en sensatie dan is het spel ‘Het beste van weerwolven van Wakkerdam’ een aanrader. Ben je al eens naar een escaperoom geweest? ‘Escape room, the game’ speel je gewoon thuis met 3 tot 5 spelers. Een ander spel waar de spanning van stijgt is het misdaadspel ‘Penoza’, dat genoemd is naar de gelijknamige misdaadserie op tv. Een spannend spel waar je vooral goed je hoofd bij moet houden is het bekende ‘Cluedo’. Hierbij probeer je om als eerste een moord op te lossen.

Spelletjes met z’n tweeën
Heb je zin in een spelletje en ben je maar met z’n tweeën dan zijn er ook heel veel leuke spelletjes waarmee je een oer-Hollandse avond kunt doorbrengen. Heel grappig en gezellig om samen met jonge kinderen te spelen is ‘Halli Galli’ of ‘Kluiskraker’. Ook leuk om samen te spelen is ‘Ra Ra wie ben ik’, het ‘Keezen’ spel of het nieuwe spel ‘Dodgeball’. Natuurlijk is er niets mis met de vertrouwde kaartspellen zoals hartenjagen, jokeren of klaverjassen. Ook daar zijn heel wat variaties op. Voor kinderen zijn vooral ‘Pesten’ en ‘Zwarte pieten’ bekend. Maar wat dacht je van ‘Jungle Speed’ waarbij je je kaarten zo snel mogelijk weg moet spelen? Voor de wat oudere kinderen is het zenuwslopende ‘Ligretto’ ook een kaartspel waarmee je samen heel veel lol kan hebben. Er is niet heel veel voor nodig om een gezellige oer-Hollandse avond te hebben. Met het juiste spel voor het juiste gezelschap en iets te eten en te drinken heb je zo een hele plezierige avond. 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.