Home > Bouwmarkt > Hoe kies je de juiste verfkleur voor je muur?

Hoe kies je de juiste verfkleur voor je muur?

BouwmarktUit de folderVrije tijd

Hoe kies je de juiste verfkleur voor je muur?

Het is ongelooflijk wat een verfkleur kan doen met de muren in een kamer. Met kleur kun je een ruimte groter of juist kleiner maken. Kies voor een opvallende kleur en laat jouw persoonlijke smaak zien. De kleur van jouw muren heeft invloed op de uitstraling van een kamer.

Kleureffecten

Met het schilderen van je muren of je plafond kun je een wereld van verschil maken in je eigen kamer. Een licht plafond laat je plafond hoger lijken. Donkere muren laten je kamer kleiner lijken. Daarbij heeft lichtinval van daglicht of kunstlicht ook invloed op de kleur die je kiest. Houd daar rekening mee. Stel je kiest een variant van grijs in een kleine kamer. Overdag kan dat er heel mooi uitzien, maar in de avond is het heel goed mogelijk dat je voor je gevoel opgesloten zit in een klein kamertje. niet handig voor mensen met claustrofobie.

Of het nu zonlicht is of licht van een lamp, een kleur kan, door hoe het licht erop schijnt, er heel verschillend uitzien.


Een kamer groter maken

Een kamer kan kleiner en minder ruimtelijk lijken door een laag plafond, vreemde hoekjes of weinig ramen waar het zonlicht doorheen komt. Als je een kamer groter wilt laten lijken dan kun je het beste kiezen voor koele kleuren. Dat zijn bijvoorbeeld grijs- en blauwtinten of bijvoorbeeld wit met een tintje blauw erin. Die kleuren geven je kamer een meer ruime en frisse aanblik. Met een matte afwerking van het houtwerk van deuren en ramen verruim je een kamer nog meer. Geef je kamer sfeer met warme kleuraccenten, zoals koraalrood of zachtgeel.

 

Een kamer knusser maken

Wil je graag een warme sfeer creëren en oogt je kamer ruim, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een gekleurde muur. Terracotta-achtige kleuren, roodtinten en geeltinten geven je kamer deze warme sfeer. Kijk wel even of de kleur ook bij je meubels past. Heb je donkere meubels dan is het goed om voor lichte pastelkleuren te kiezen. Donkere kleuren zoals purper grijs, petrol blauw, limoengroen zijn gewaagde kleuren, die je kamer enorm kunnen opfleuren. Eén gekleurde muur maakt dan een wereld van verschil.

 

De ideale witte kleur

Er zijn ongelooflijk veel kleuren wit met ook nog eens zeer tot de verbeelding sprekende namen zoals ivoorwit, dons wit, hagelwit en krijtwit.  Al die witte verfkleuren hebben een tintje (bijv. geel, roze, groen of blauw) waardoor de kleur net iets warmer, koeler of frisser lijkt. Er zit dan een tintje geel, roze, groen of blauw doorheen en natuurlijk heb je ook echt wit, daar zit geen subtiel tintje aan. Via je computer kun je al die verschillende kleuren wit witten niet goed onderscheiden. Elke computerscherm geeft al die diverse kleuren wit net iets anders weer. Ga daarom naar de winkel en neem kleurstalen of verftesters mee om thuis te kijken wat de ideale kleur wit is passend bij jouw interieur.

 

Extra hulpmiddelen

Heb je moeite met een kleur kiezen, maak het jezelf makkelijk. Bedenk eerst welke kleuren je het meest aanspreken. Let op bij vrienden thuis, in winkels en in interieurwinkels. Naast kleurtesters en kleurstalen, die je zo kunt meenemen, zijn er ook digitale hulpmiddelen zoals de Flexa visualizer-app of de KleurID van Gamma of kijk naar de filmpjes van het klusdossier van Karwei. Weet je wat je wilt dan is het goed om nog even uit te rekenen voor hoeveel vierkante meter je verf nodig hebt.

In deze folders vind je de voordeligste muurverf in alle soorten kleuren:

Formido

Hornbach

Gamma

Karwei

Sikkens

Praxis

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.