Home > Vrije tijd > Herfstvakantie: tijd voor leuke dingen met je kinderen

Herfstvakantie: tijd voor leuke dingen met je kinderen

Vrije tijd

Herfstvakantie: tijd voor leuke dingen met je kinderen

In de herfstvakantie zijn er heel veel leuke dingen te doen. Trek er samen met je kinderen een dag op uit en ga ergens naartoe. Vergeet niet om iets lekkers mee te nemen voor onderweg of zorg dat je bij thuiskomst al iets lekkers hebt klaarstaan. Want van al die activiteiten krijg je trek.

 

Wandelen door het bos
Niets is leuker in de herfst dan te wandelen door het bos. Op zoek naar beukennootjes, tamme kastanjes of mooie eikels. Verzamel de veelkleurige herfstbladeren en leg ze in een boek te drogen. Maar er is meer te doen in het bos. Tijdens de herfstvakantie is het kabouterweek bij Staatsbosbeheer. De allerkleinsten mogen zich verkleden als kabouters en het kabouterpad volgen op zoek naar sporen van echte kabouters. De kabouterpaden staan vol paddenstoelen en vind je op verschillende locaties in het bos van Staatsbosbeheer.

Voordelige tussendoortjes tijdens de wandeling:
Koekrepen van Peijnenburg
Lekkere mandarijnen
Pakje appelsapLichtjes kijken in Slagharen
Een van de mooiste pretparken om naar toe te gaan in de herfstvakantie is attractiepark Slagharen. Zodra de zon onder gaat, verandert het park in een zee van duizenden lichtjes. Een sprookjesachtige wereld komt voor je ogen tot leven. Gebouwen zijn versierd. Auto’s en treintjes vormen een rijdende lichtparade, die slingerend richting het centrale plein trekt. Optredens van danseressen en acrobaten trekken voorbij in een lange stoet met muziek. Op het plein ontstaat een magisch spektakel met een prachtige lasershow, fonteinen van licht en adembenemend vuurwerk. Er is volop dans en muziek. Een betoverend gezicht wat je zeker een keer wilt meemaken.

Voordelig lekkers voor onderweg:
Kikkers, perziken en trekdrop van Haribo
Zonder morsen pakje Fruitshoot
Heerlijke stroopwafelkanjers

 

Heldendaden uitvoeren
Schuilt er in jouw kind een held of een ware redder? Dan is het misschien een idee om in de herfstvakantie de EHBO- en Rode Kruisactiviteiten bij PIT te bezoeken. Er gebeurt van alles in het veiligheidsmuseum. Je kunt er een kijkje nemen in een ambulance ener staan hele oude politiewagens waar je zelfs in mag zitten. Je kunt er demonstraties volgen van verschillende EHBO-oefeningen. Ook staat er een tent die gebruikt wordt bij grote rampen. Bij PIT draait alles om veiligheid en om het redden van mensen.

Voordelige ontbijttips:
Anders dan anders broodje bagel met ham
Gebakken eieren met spek
Gezonde optimel drinkyoghurt

 

Ontdek, onderzoek en experimenteer
In het Universiteitsmuseum in Utrecht kan je kind tijdens de herfstvakantie volop zelf ontdekken, onderzoeken en experimenteren. Je kunt er plantendokter worden en leren hoe je planten beter maakt. Ook ontdek je hoe je zelf thuis champignons kunt kweken. Experimenteert jouw kind graag met allemaal brouwseltjes dan kan dat nu in een echt laboratorium waar het met reageerbuisjes kan oefenen. Verder kun je er van alles bekijken onder de microscoop en hoor je van verschillende experts interessante weetjes in het microlab.

Avondeten voor de hongerige thuiskomers:
Boerenkool met worst
Verse pizza uit de oven
Hotdogs met snoeptomaatjes

 

Geniet van een mooie musical
Met je kind of kleinkind naar een musical toe gaan, is iets heel bijzonders. Deze herfstvakantie is er voor de iets oudere kinderen een hele special musical. Het meidenblad Tina bestaat 50 jaar en viert dat jubileum met de musical Tina. Het verhaal in deze swingende musical gaat over een stoer meisje dat elke week een mooi magazine maakt samen met haar vriendin. Haar vader is striptekenaar en haar moeder redactrice. Iedereen helpt mee met het blad. Maar dan wordt Tina verliefd en weet ze niet meer wat ze moet doen. Ze vraagt hulp aan haar oma. Want oma weet alles van de liefde.

Geen meisje in huis dat de Tina leest? Er zijn nog meer musicals te zien in de herfstvakantie. Een daarvan is de musical van het beroemde sprookje ‘De Gelaarsde Kat’. Het verhaal gaat over een kat, die bevriend raakt met een arme molenaarszoon. Het enige dat de kat graag wil hebben zijn mooie kleren en leren laarzen. Als de molenaarszoon die voor hem kan regelen dan mag hij wensen wat hij wil. Maar of dat ook echt gebeurt?
In de Efteling is deze maand ook een nieuwe musical in première gegaan. De Sprookjessprokkelaar. In deze musical wordt uit volle borst gezongen door de 12-jarige Sterre, die op zoek is naar de sprookjesbibliotheek waar ze eindeloos veel verhalen kan lezen. Maar dan moet ze wel de juiste deur zien te vinden. De Sprookjessprokkelaar is een echte familiemusical.

Voordelige gezonde hapjes voor onderweg:
Handje pecannoten
Twentse krentewegge
Zoete appel

 

Tot ridder geslagen worden
Tijdens de herfstvakantie zijn ook alle ophaalbruggen naar beneden van de vele kastelen die ons land rijk is. Er wordt van alles georganiseerd binnen de kasteelmuren. Buiten kun je op ontdekkingstocht door het doolhof en binnen zijn allemaal trappen, die telkens weer naar een nieuwe kamer leiden. In kasteel Muiderslot kun je tot ridder geslagen worden en mogen opa’s en oma’s zelfs gratis mee naar binnen. In Kasteel de Haar kunnen kinderen aan de hand van een opdrachtenboekje zelfstandig op ontdekkingstocht door het kasteel.  In de provincie Limburg vind je de meeste kastelen en daar hebben ze bijvoorbeeld in kasteel Hoensbroek een familiespeurtocht uitgezet. Als echte ridders en jonkvrouwen dwalen de kinderen door het kasteel en leren ondertussen spelenderwijs iets over de geschiedenis en de vroegere bewoners van het kasteel.

Voordelige meeneem lunchtips:
Paninibroodje met likkepot
Meeneem yoghurt van Activa
Drentse rozijnenbol
Drinkpakje chocomel of fristi

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.