Home > Vrije tijd > Gratis uitjes in eigen land

Gratis uitjes in eigen land

Vrije tijd

Gratis uitjes in eigen land

Soms wil je best iets leuks doen maar wil je portemonnee even niet meewerken, heb je een spaardoel of wil je gewoon niets uitgeven. Speciaal voor die mensen hebben we in een aantal grote steden van ons land uitjes verzameld die erg leuk zijn en niets kosten. Helemaal niets. Op benzine en eten na dan.

Amsterdam 

Buurtmarkten

Amsterdam kent vele gezellige markten waar van alles te koop is: van biologisch eten en bloemen tot aan antiek en (tweedehands)kleding. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de Albert Cuypmarkt, de Noordermarkt of de Dappermarkt.

Meer informatie


Klassieke & jazz concerten

In Amsterdam kun je vrijwel dagelijks gratis concerten bijwonen. In het Nationale Opera & Ballet zijn bijvoorbeeld elke dinsdagmiddag om 12.30 uur gratis concerten. Het Koninklijk Concertgebouw organiseert op de woensdag om 12.30 uur gratis concerten. Het Conservatorium van Amsterdam (CvA) verzorgt wekelijks op meerdere dagen gratis toegankelijke concerten, bekijk de CvA concertagenda voor de exacte data en locaties. Daarnaast biedt de Badcuyp elke week concerten in de vorm van Sunday Night Jazz sessies. In het Muziekgebouw aan ’t IJ kun je een donderdag per maand terecht voor een gratis lunchconcert en het Bimhuis organiseert wekelijks minstens een gratis avondconcert, workshop of jamsessie.

Meer informatie


Rondleiding in een diamantslijperij

Amsterdam staat al vierhonderd jaar bekend als de 'City of Diamonds'. Het Amsterdamse diamantbedrijf Gassan Diamonds bevindt zich in een diamantfabriek die ooit op stoom werkte. In de diamantslijperij kun je een gratis rondleiding volgen. Kijk mee over de schouder van de diamantslijpers terwijl je uitleg krijgt van een gids over het diamant-bewerkingsproces.

Meer informatie


Den Haag 

Japanse tuin in Landgoed Clinendeal

In Den Haag vind je het prachtige Landgoed Clingendael, maar het allermooiste stukje van dit landgoed is de Japanse Tuin. Je waant je hier in een oase van rust! De tuin is slechts enkele weken per jaar open, vanwege de kwetsbare planten en moslaag. Wandelend over de paadjes en bruggetjes ontdek je niet alleen prachtige bloemen en planten, maar ook speciale Japanse symbolen. Tekenen van het boeddhisme en de Japanse levensfilosofie zitten overal verborgen in de tuin. Geopend vanaf 30 april tot begin oktober. Ook op; Koningsdag, bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, eerste pinksterdag en tweede pinksterdag geopend!

Meer informatie


Begijnhof

Verborgen achter een onopvallende deur op het Spui vind je het 14de-eeuwse Begijnhof. De historische binnenplaats was vroeger het terrein van een groep religieuze vrouwen. Het Begijnhof huisvest tegenwoordig een kapel en een Engelse Gereformeerde kerk. Je kunt het hofje dagelijks overdag bezoeken.

Meer informatie

 

Haagse Bahzaar

De Haagsche Bazaar is een vaste, overdekte markt waar nieuwe en tweedehandse spullen worden verhandeld. Deze zijn overzichtelijk samengebracht in diverse thema's. Op zoek naar een speciale LP? Duik dan in de platen- en cd-hoek. Leuke vintage spulletjes scoren? Je vindt deze in de vintage-hal. Struin langs de vele kraampjes en sluit af met een flinke kop koffie in de bar. Ieder weekend is er een snuffelmarkt, met tal van koopjes en hebbedingetjes voor de liefhebber.

Meer informatie

 

Utrecht 

Natuurspeelplaats Zuiderpret

In Natuurspeelplaats Zuiderplaats gaan kinderen zelf op avontuur: ze kunnen met stapstenen het water in, de drie meter hoge uitkijktoren op of hutten bouwen tussen de takken. Er zijn kruiden, frambozen en bramen en ook leuke watervalletjes. Al met al een plek vol ontdekkingen en uitdagingen. Jonge kinderen tot zes jaar hebben een eigen gedeelte, waar minder uitdagingen zijn en waar veel bloemen groeien. Overal zijn leuke zitjes, waar ouders hun kinderen in de gaten kunnen houden.

Meer informatie

  

Utrecht Domstad Museumwandeling

Utrecht is de hoofdstad van de provincie Utrecht en de vierde stad van Nederland. De zogeheten Domstad, vanwege de 112 meter hoge Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland, barst van de musea. Met deze wandeling passeer je eigenlijk alle grote en bekende musea. De totale route is 9 kilometer en brengt je langs museum Speelklok, het Nijntjemuseum, het Spoorwegmuseum en nog zes andere musea. Op deze museumwandeling kom je ook voorbij historische Utrechtse panden en wandel je langs de grachten met de befaamde grachtenpandjes.

Meer informatie

Stadsboerderij Gagelsteede

Gagelsteede is een combinatie van een kinderboerderij, een speeltuin en een educatieve ruimte. Het ligt midden in de wijk Overvecht, naast park De Gagel. Welzijnswerkers organiseren regelmatig tentoonstelling en activiteiten voor jong en oud. Tussen 15.30 een 16.30 uur worden de dieren gevoerd en iedereen die dat wil mag meehelpen. In de ontdektuin kunnen de kinderen helemaal los gaan: ze mogen hutten bouwen met lakens en touwen en zelf munt en fruit plukken. Op de speelweides zijn schattige konijnen en geitjes die tam genoeg zijn om te aaien. De activiteiten wisselen per dag, dus het is slim om van tevoren op de website te kijken.

Meer informatie


Rotterdam

Feijenoordse Middenstip

Speeltuin De Feijenoordse Middenstip is een speel- en ontmoetingsplek voor kinderen en andere buurtbewoners. Het speelterrein en het clubhuis staan op een centrale plaats in de wijk oud-Feijenoord. De speeltuin heeft een natuurlijke opzet, met robuuste speeltoestellen, veel hout en zand. In het clubgebouw zijn door het jaar heen buurtactiviteiten voor de kinderen maar ook voor volwassenen. Er zijn knutselmiddagen, theatervoorstellingen en sportlessen.

Meer informatie

 

Rotterdams Radio Museum

Tweeduizend radio's en televisies bij elkaar. Dat is de verzameling van het Rotterdams Radio Museum. Elke week wordt er weer een nieuw communicatie-item aan de collectie toegevoegd. Het is dan ook niet alleen een museum, maar ook een restauratiecentrum voor allerlei apparaten die iets te maken hebben met de radio. Van zwart-wit apparaat naar een hypermoderne camera: allemaal te vinden in dit museum.

Meer informatie

 

Houweling Telecom Museum

Voornamelijk ex-medewerkers van de KPN werken in het Van Houweling Telecommuseum in Rotterdam. In het museum is de telecomgeschiedenis van de Maasstad te zien. Er zijn regelmatig nieuwe exposities. Bijzonder is dat vrijwel alle apparaten nog intact zijn. In het museum zijn zeventien nog werkende telefooncentrales te zien en ook meetapparatuur voor kabelstoringen. Beleef Rotterdams beeld en geluid!

Meer informatie


Maastricht

Natuurtuinen van Jekerdal

De natuurtuinen van Jekerdal worden onderhouden door vrijwilligers. In de instructieruimte wordt uitleg gegeven over tuinieren en het creëren van een eigen natuurtuin. In de tuinen zelf is te zien hoe verschillende soorten tuinen tot leven komen. Van geveltuinen tot sedumdaken en kindvriendelijke tuinen. Alles voor de echte tuinierder en de natuurliefhebbers en geschikt voor het hele gezin.

Meer informatie

 

Educatieve Boerderij Daalhoeve

In Maastricht ligt de educatieve Boerderij Daalhoeve. De boerderij was oorspronkelijk een gewone kinderboerderij, maar is uitgegroeid tot een educatief natuurcentrum. Op de boerderij is het één grote beestenboel met een koe, geiten, schapen, kippen, watervogels, varkens, cavia's en konijnen. Kinderen kunnen meedoen met leuke activiteiten, zoals een puzzeltocht. In de Eetbare Loper worden groenten en fruit verbouwd en in het bijenhuis kun je zien hoe honing wordt geproduceerd. In de boerderijwinkel vind je de heerlijkste producten van eigen erf. Educatieve Boerderij Daalhoeve in Maastricht leent zich ook goed voor een kinderfeestje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Meer informatie

 

Natuurspeelplaats De Gouden Wereld

Loop op boomstammen over de speelkuilen of spring er juist in! Bij natuurspeeltuin De Gouden Wereld is spelen een hele belevenis. Struiken en klimbomen staan langs de randen van het terrein, er zijn mergelblokken waar je van alles mee kunt doen en de wilgentipi's maken het helemaal af. Natuurlijk is er genoeg water om mee te kliederen! Genoeg gespeeld? Een eindje verderop vind je een kinderboerderij.

Meer informatie

 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.