Home > Elektronica > Energie: maak jij je druk?

Energie: maak jij je druk?

Elektronica

Energie: maak jij je druk?

Thuis kan het nog weleens knallen. Negen van de tien keer heeft dat te maken met de opladers.

Stickers, kruisjes, streepjes of letters, het maakt niet uit. Met enige regelmaat zijn alle opladers verdwenen. Of… erger nog de stekker steekt nog in het stopcontact, maar het snoer hangt er niet meer aan.

Kinderen. Er moet privé gechat en ‘gesocialized’ worden en dat lukt niet met een bijna lege smartphone. Hevig ontkennend, schoorvoetend toegevend en soms zelfs met een woedende blik het ontbrekende snoertje op tafel smijtend met de woorden: ‘waar maak jij je druk over?’ Ja, over meer dingen dan zij denken. Niet alleen over de opladers, ook over hoe we zo zuinig mogelijk kunnen omspringen met al die elektrische apparaten in huis. Want laten we eerlijk zijn, het worden er steeds meer. En zelf doen we daar net zo hard aan mee.
Eén geluk. Een korte check bij de energieleverancier wijst uit dat je aan een smartphone jaarlijks ongeveer 1 euro aan energiekosten kwijt bent. Dat scheelt. Maar kijk je verder, dan is het toch weer even schrikken als je er achter komt dat een laptop als gauw 25 euro per jaar kost aan energie en aan een spelcomputer ben je zo 45 euro kwijt. Dat zijn toch bedragen die bovenop de dagelijkse energiekosten komen en waarop je best zou willen besparen.

Een multi-oplader met een tijdschakelaar kan een oplossing zijn. Met gemiddeld 3 uur is elk apparaat opgeladen. Het is dus niet nodig om de smartphones, tablets en laptops langer dan drie uur op te laden. En er zijn vast nog wel meer tips en tricks. De verwarming uitzetten in de zomermaanden is er zo één. Wel eens geprobeerd? Met één simpel knopje op je verwarmingsketel kun je nog steeds warm douchen, maar slaat je verwarming niet meer automatisch aan.
Een andere oplossing, waar je eenmalig voor een lange periode in moet investeren is het structureel vervangen van je lampen voor energiezuinige exemplaren. Tel de lampen maar eens in je huis, dat kan je echt serieus geld opleveren.

Misschien heb jij zelf ook tips waar je energie en dus geld mee hebt bespaard. Deel ze hier. Of kijk hoe je zelf meer inzicht in je energieverbruik krijgt, zodat je ergernis zich beperkt tot een zoekgeraakte oplader en glimlacht bij het zien van je energierekening.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.