Home > Doe het zelf: klussen

Doe het zelf: klussen

Doe het zelf: klussen

Ga met kwast en hamer aan de slag in je huis en pak de boel eens grondig aan. Als het zonlicht weer in je huis schijnt, valt je ineens van alles op. Tijd om met een flinke lik verf of een nieuwe vloer je woonkamer, keuken of slaapkamer onder handen te nemen.

Schilderwerk

Schilderen hoeft niet duur te zijn, het vraagt alleen tijd en een goede voorbereiding. Bedenk van te voren hoeveel vierkante meter je ongeveer wilt gaan schilderen. Voor muurverf heb je vaak aan één grote emmer genoeg en voor deuren en kozijnen kom je met een of twee blikken verf een heel eind.


Verwijderen van verf

Muren maak je vetvrij met St. Marc en deuren en kozijnen schuur je licht op om deze vervolgens stofvrij te maken met een vochtige doek. Grondverf gebruik je daar waar deuren of kozijnen volledig kaal zijn. Wil je dikke verflagen verwijderen, huur dan een elektrische verfföhn of een verfafbijtmiddel. Met een verfkrabber en de hete lucht van de verfföhn, verwijder je in een mum van tijd de oude verflaag.
 

Veel soorten wit

Wil je alles ‘gewoon’ wit, bedenk dan dat er heel veel soorten wit zijn. Van Wolwit tot krijtwit. De meest populaire witten zijn RAL 9001, een crèmekleurige wit en RAL 9010, dat een zuiver wit is. Populaire kleuren voor op je muur variëren van blauw tot violet en van oudroze tot zalm oranje, wat een rustgevend effect geeft. Voor deuren en kozijnen al dan niet geverfd in wit, kies je voor hoogglans of zijdeglans. Bedenk daarbij dat als er veel oneffenheden zijn in het houtwerk, deze bij zijdeglans minder opvallen. Nog een tip: investeer in goede kwasten voor het beste resultaat.

 

Vloer leggen

Vertoont je vloer allemaal slijtplekken of wil je overal laminaat neerleggen. Dan is dit de ideale tijd om die klus te klaren. De meubels uit de woonkamer kunnen met een beetje geluk een paar dagen met plastic overdekt in de tuin staan. Of je begint aan de ene kant van de woonkamer en werkt die helft af, waarna je alles verplaatst en het tweede deel van de kamer doet.


Breedte van laminaat

Laminaat is er in heel veel soorten en vaak met aantrekkelijke korting. Het gaat niet alleen om de kleur, maar ook om de breedte van de vloerdelen. Ook kun je kiezen voor een echte (eiken) houten vloer. Voor beide geldt dat je ook een ondervloer nodig hebt. Denk van de tevoren na over kabels die je wilt wegwerken en ook over latjes en plinten. Met een beetje ruimtelijk inzicht is een vloer goed zelf te leggen en is dat ook een stuk goedkoper. Wil je juist vloerbedekking dan is het gebruikelijk om deze te laten leggen. Dat scheelt veel tijd en is over het algemeen goed betaalbaar.

 
Kozijnen vervangen

Nog een klus die wat minder eenvoudig is, maar die je zelf kunt doen, is het vervangen van je raamkozijnen. Denk je er al langer over om dubbel glas te plaatsen? Of heb je kozijnen die langzaam maar zeker helemaal wegrotten? Dan zijn kunststofkozijnen een goede optie. Het is wel even een investering, maar deze verdien je voor een deel terug door de lagere stookkosten. Houten kozijnen zijn iets duurder dan kunststofkozijnen. Verder kun je het afhankelijk van het hang- en sluitwerk zo duur maken als je zelf wilt. Het is niet de makkelijkste klus, dus als je hulp kunt inschakelen dan is dat geen gek idee. Oriënteer je van tevoren goed op wat er allemaal bij komt kijken en wat voor kozijnen het best bij je huis passen.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.