Home > Supermarkt > De juiste pan voor jouw winterstoofpot

De juiste pan voor jouw winterstoofpot

SupermarktWonen

De juiste pan voor jouw winterstoofpot

Het plezier om in de keuken te staan en die stevige kost te bereiden, vergroot je met de juiste potten en pannen. Of beter gezegd de juiste koekenpannen of braadpannen.

In de supermarkt kom je de eerste winterkost al tegen. De befaamde boerenkool met worst, zuurkool en stamppot andijvie. Maar ook steekt het wild alweer de kop op. Heerlijke verse eendenborst of wat dacht je van kangoeroebiefstuk? Het zijn stuk voor stuk gerechten waarvoor je even de tijd moet nemen. Ben je vegetariërs of eet je weinig vlees? Dan zijn er de meest lekkere groentes van het herfstseizoen met krieltjes of zoete aardappel, die je in de juiste pan kunt bereiden.

Het plezier om in de keuken te staan en die stevige kost te bereiden, vergroot je met de juiste potten en pannen. Of beter gezegd de juiste koekenpannen of braadpannen. Pannen zijn er in vele soorten en maten. Wat je ziet is dat pannen vaak in series worden verkocht en niet zonder reden. Elke pan heeft zo zijn functie. Voor de groente en de aardappels, pasta of rijst is het fijn om een middelgrote pan te hebben. Maak je een stamppot, dan heb je juist een wat grotere pan nodig. En diepvriesgroenten zoals bijvoorbeeld rode kool met appeltjes kook je vaak het beste in een steelpan al dan niet met een deksel erop.

Ga je vlees braden dan is het fijn als je beschikt over een pan met een antiaanbaklaag. Maar ook hier pannen in verschillende kwaliteiten en soorten. Er zijn lichtgewicht pannen, die lekker snel warm zijn, maar je hebt ook koekenpannen met een sterke rvs-bodem, die ervoor zorgt dat de warmte goed verdeeld wordt. Wok pannen zijn ideaal om snel roerbakgroente in te wokken. Ook bij wok pannen heb je te maken met verschillende bodems. In de meest duurzame wok pan kun je gerust met een vork of metalen spatel roeren zonder de bodem te beschadigen. Maar de voorkeur bij het roerbakken heeft toch wel een houten lepel, omdat je er dan van verzekerd bent dat deze niet krast.

Ouderwets koken dat lukt het best in een braadpan. De pan onder de pannen. Hapjespannen doen tegenwoordig prima dienst als braadpan, maar wil je vlees stoven of smoren, dan heb je een pan nodig waarin het (draadjes)vlees uren moet kunnen sudderen. Ook soep of groente, zoals pompoen, kun je goed in een braadpan bereiden. Er zijn gietijzeren braadpannen, maar je hebt ook geëmailleerde braadpannen, eveneens van gietijzer. Deze laatste heeft als voordeel dat ze niet gaan roesten. Bij de aankoop van een braadpan is het goed om ook op het deksel te letten. Een plaatdeksel is bijvoorbeeld lichter dan een gietijzeren deksel en dat is wel zo prettig als je tijdens het koken met enige regelmaat het deksel optilt om even te proeven of te prikken.

Nieuw zijn de ‘slow cooker’ pannen. Dit zijn pannen die het eten nog meer smaak geven. Op een lage temperatuur wordt gebruik gemaakt van warmte en vocht door bijvoorbeeld groente heel langzaam te laten garen. Alle vitamines blijven bewaard, omdat je het kookvocht niet weggooit. In tegenstelling tot alle andere pannen is een ‘slow cooker’ een pan, die je opwarmt via elektriciteit. De pan staat op een warmte element met een stekker en heeft drie warmtestanden en een timer. Zo kun je net als vroeger in de jaren zeventig, toen de Amerikaanse vrouwen voor het eerst gingen werken, je eten koken, terwijl jij andere dingen aan het doen bent. Het grote voordeel is: je hoeft er niet bij te blijven staan.

Voor meer inspiratie kijk in de folders over koken.

Of bekijk de video over Le Creuset gietijzeren braadpannen op Youtube.

Of onderstaande video over Zes verschillende koekenpannen.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.