Home > De invloed van geuren op jouw stemming

De invloed van geuren op jouw stemming

De invloed van geuren op jouw stemming

Als je ’s ochtends door de supermarkt loopt kan er ineens de geur van vers brood je neus in kringelen. Je inhaleert eens even diep. Heerlijk. Door die fijne geur van versgebakken brood word je als een magneet naar de broodafdeling getrokken en blijf je op die afdeling misschien wel wat langer rondhangen. Geur-marketing is iets wat je in winkels steeds vaker tegenkomt. Niet zo gek want geuren hebben nu eenmaal een grote invloed op ons.


Emoties bij wat je ruikt

Wist je dat 75 procent van je emoties wordt bepaald door wat je ruikt? Als je ergens bent waar het lekker ruikt, dan wil je daar onbewust langer blijven. Een bekende tip is: bak een lekkere appeltaart als je je huis wilt verkopen. Of zorg voor een heerlijke geur van koffie als je een belangrijk gesprek moet voeren. Andersom werkt het net zo met geuren. Als je met je hond hebt gewandeld in de regen en je stapt in je auto, dan ruikt je auto al snel naar de onaangename geur van een natte hond. Eén van de meest afschuwelijke geuren. Je wilt dan zo snel mogelijk naar huis.


Aangenaam gevoel

Geuren maken emoties los en hebben daardoor invloed op jouw stemming. Vandaar dat er zoveel producten zijn, die ervoor zorgen dat je een aangenaam gevoel krijgt. Vooral bij verzorgingsproducten ruikt de ene nog lekkerder dan de andere.


Verkwikkende douche

Sta je onder de douche en gebruik je een heerlijk geurende douchecrème dan sta je waarschijnlijk langer onder de douche dan gepland. De geur van magnolia, rozen en ook van munt of sinaasappel werkt verkwikkend. Je wordt er wakker van. Terwijl de geur van lavendel, jasmijn, vanille en honing juist een ontspannend effect hebben. Ben je verkouden, gebruik je douche dan als een stoomcabine met een douchegel van Kneipp met eucalyptus erin ben je zo van je verstopte neus af. Wil je ’s avonds een relaxt bad nemen, zodat je lekker in slaap valt? Gebruik dan een badolie met de geur van sandelhout, lavendel of kruizemunt. Dit zijn antistressgeuren, die rustgevend werken.


Aangenaam ruiken

Maar geuren hebben ook effect op anderen. Ruik jij aangenaam, dan kunnen je een onbewust een bepaalde aantrekkingskracht op je collega’s hebben. Tegenwoordig heb je zulke sterk geurende deo’s dat deze bijna kunnen doorgaan voor een eau de toilette. Deodoranten die heerlijk geuren zijn bijvoorbeeld Vogue voor vrouwen en Axe voor mannen.

 

Bodylotion en massageolie

Kom je onder de douche vandaan verwen je lichaam dan met een zacht geurende bodylotion van bijvoorbeeld Nivea for men of Dove bodylotion. Heb je zin in een massage? Ook dan spelen geuren een belangrijke rol. Esotherische oliën kun je heel goed zelf mengen met amandelolie. Een massage met een olie waaraan je de geur van mandarijn toevoegt, werkt activerend. De geur van kamille brengt je juist helemaal tot rust.


Heerlijk geurende woonkamer

Ook een heerlijk geurende woonkamer of studeerkamer mist zijn effect niet. Heb je nog veel te doen gebruik dan de geur van rozemarijn, eucalyptus, sinaasappel of pepermunt. Deze helpen je om je te concentreren. Wil je een positieve stemming creëren dan werken geuren als citrus, maar ook cederhout en jeneverbes. Probeer het uit en kijk wat voor effect het heeft op jouw stemming.  

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.