Home > Uit de folder > De bezem door je huis met deze 6 beste opruimtips

De bezem door je huis met deze 6 beste opruimtips

Uit de folder

De bezem door je huis met deze 6 beste opruimtips

Haal de bezem door je huis. Heb je ook zoveel spullen en zou je weleens willen ontspullen? Doe jezelf een plezier en maak er serieus werk van met een paar uitgangspunten: houd waar je blij van wordt. De rest mag weg. Wees praktisch en kijk wat je echt nodig hebt en geef dat wat overblijft een vaste plek. Met de beste opruimtips heb je je huis binnen de kortste keren op orde.

Wordt het te vol? Is het een rommeltje? Of verplaats je spullen van de ene na de andere plek, zonder dat het echt wordt opgeruimd, dan is het tijd om eens echt in te grijpen. Aan spullen kleven emoties. Je hebt spullen van vroeger, prullaria die je gekregen hebt en ongebruikt servies in de kast of halfvolle verfblikken die ooit nog weleens van pas komen. Met deze tips creëer je in een mum van tijd een opgeruimd huis.

Opruimtip 1. Klusjes van 15 minuten
Wil je snel en efficiënt opruimen, neem dan een kookwekker en zet deze op 15 minuten. Wie elke dag 15 minuten de tijd neemt om op te ruimen, leeft in een heerlijk opgeruimd huis. Maar wil je je huis eens grondig onder handen nemen, kies er dan voor om aan elk klusje maximaal 15 minuten te besteden. Zo ga je in hoog tempo als een wervelwind door je huis. Zie je als een berg op tegen een flinke opruimklus, maak het klein door bijvoorbeeld elke dag 1 keukenkastje onder handen te nemen. Zo blijft het een klusje en niet iets dat je maar voor je uit blijft schuiven.

Hulpmiddel: neem een emmer met sop en maak elk opgeruimd plekje schoon.

Opruimtip 2. De stapelmethode
Al die administratie, papieren waar je doorheen moet, oude kranten en tijdschriften. Het stapelt zich maar op. Maak stapeltjes en verdeel je papieren in: Belangrijk – Mag weg – Afgehandeld – Nog te doen. Stop onbetaalde rekeningen en nog lopende zaken in een apart mapje. De rest kan weg. Gooi oude kranten weg en stel voor jezelf een limiet aan het aantal tijdschriften dat je wilt houden. Vijf tijdschriften is een heel acceptabel aantal.

Hulpmiddel: een mooi tafeltje met onopvallende opbergruimte of een decoratief wandrek

Opruimtip 3. Geef alles zijn eigen plek
Geef de spullen die je nodig hebt een plek waar ze thuishoren. Heb je altijd een voorraad toiletspullen, minimaliseer deze en zet de shampoo en het scheerschuim in de kast op de badkamer. Zo blijven deze spullen niet tijden ongebruikt in de voorraadkast of kelder staan. Leg al je gereedschap in de schuur. Het liefst in een gereedschapskist of een organizer.

Hulpmiddelen: Kies voor een schoenenrek in de gang, een handige mand voor het speelgoed op de slaapkamer, plak losse foto’s in een fotoboek en gebruik een vaste plek voor je sleutels, smartphone en bril.

Opruimtip 4. Voor iets nieuws gooi je iets ouds weg
Wat helpt om je huis opgeruimd te houden en geen vergaarbak van allerlei snuisterijen is dat je voor iedere nieuwe aanschaf, iets ouds weggooit. Heb je heerlijk geshopt en kom je met tassen vol nieuwe kleding thuis, dan is het goed om je kledingkast eerst uit te mesten, voordat je je nieuwe garderobe erin hangt. Hetzelfde geldt voor schoonmaakspullen in je keukenkastje of bij nieuwe voorraad op de plank in je voorraadkast.

Hulpmiddel: Hang een maximaal aantal kledinghangers in je kast

Opruimtip 5. Iedereen doet mee
Laat ieder gezinslid zijn of haar eigen rotzooi opruimen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe jonger je je kinderen leert opruimen, hoe meer plezier iedereen daar later van heeft. Kleine kinderen vinden het leuk om taakjes te krijgen. Heb je oudere kinderen, geef ze dan een vaste taak, die dagelijks van ze verwacht wordt. Zo wordt opruimen een routine. Voor de onverbeterlijke sloddervossen helpt vaak maar één ding: Verzamel al hun rotzooi en gooi deze op hun bed of zet het voor hun kamerdeur. Zo hebben zij er last van en leer je ze zonder er al te veel woorden eraan vuil te maken, dat zij hun spullen moeten leren opruimen.

Hulpmiddelen voor kinderen: zijn manden of handige opbergers. Ook kleine plastic bakjes of laatjes kunnen een uitkomst zijn.

Opruimtip 6. Gooi al het overbodige overboord
Hoeveel plastic boodschappentassen heeft een mens nodig? En hoeveel kruiden, barbecuesauzen of blikken groente kun je verzamelen? Stel voor jezelf vast dat je bijvoorbeeld maximaal 3 plastic zakken in huis mag hebben en schaf een duurzame shopper aan of een boodschappenkrat. Kies voor je voorraad ook voor maximaal twee sauzen, blikken of pakken rijst. Reken af met de vele blikken, pakken en potten en zet alles overzichtelijk op een rij, zodat je ook ziet wat je in huis hebt.

Hulpmiddelen: opruimboxen, voorraadpotten en -dozen

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.