Home > Vakantie > De 12 beste tips om geld te besparen tijdens je vakantie

De 12 beste tips om geld te besparen tijdens je vakantie

VakantieVrije tijd

De 12 beste tips om geld te besparen tijdens je vakantie

Ben jij ook benieuwd hoe je voordelig op vakantie kunt Met deze twaalf tips kun je eenvoudig de kosten in de hand houden en op een relaxte manier besparen op je uitgaven tijdens je vakantie.

1. Budgetteer je vakantie uitgaven

Kijk voor vertrek op je bankrekening en budgetteer hoeveel geld je tijdens de vakantie per week of zelfs per dag uit wil geven. Houddaarbij rekening met dagelijkse boodschappen, uit eten gaan en het bezoeken van bezienswaardigheden. Als je met de auto gaat, dan is het ook goed om een bedrag te berekenen wat je aan benzine en aan mogelijke tolwegen kwijt bent.

 2. Voordelig uit eten en leuke dingen doen

Als je weet waar je heen gaat, kun je verschillende forums bezoeken met tips en weetjes over je bestemming. Veel reizigers plaatsen hier tips waar je goed en vooral goedkoop kunt eten, shoppen maar ook wat je kunt bezichtigen. Vaak zijn er erg leuke dingen die je kunt doen die gratis zijn of weinig kosten. Zo zie je meer en geef je minder uit!

3. Controleer en fotografeer

Heb je een hotelvakantie geboekt? Controleer dan bij aankomst of alles compleet is en er geen beschadigingen zijn. Ook als je een camper of een auto huurt, is dit belangrijk. Meld schades meteen en laat elk deukje of krasje opschrijven. Voor de zekerheid kun je van tevoren je auto of camper aan alle zijden fotograferen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan en je je borg niet meer terugkrijgt. In sommige landen wordt er misbruik van toeristen gemaakt door bestaande beschadigingen op hen te verhalen.  

4. Alternatieve routes

Ga je met de auto op vakantie en heb je geen haast, kijk dan of je voor een alternatieve route kunt kiezen om tolwegen te vermijden. Met name in Frankrijk kun je zo honderden euro’s besparen en is de weg naar de plaats van bestemming vaak nog mooier ook.

5. Boodschappen doen van tevoren

Je zou geen Nederlander zijn als je niet een aantal levensmiddelen meeneemt. Heb je genoeg ruimte in je auto of in je koffer, neem dan voor de hand liggende dingen mee waarvan je weet dat die een stuk duurder in het buiteland zijn. Zoals zonnebrandcrème, babyproducten - met name billendoekjes en luiers – en natuurlijk koffie.

6. Naar de supermarkt om de hoek

Ben je op de plaats van bestemming aangekomen, kijk dan waar de dichtstbijzijnde supermarkt zit en vermijdt de campingwinkel. Ook in het buitenland vind je de Lidl, Spar, Coöp of Aldi. Mocht je in een hotel zitten dan is het even goed het beste om de verleiding van de minibar te weerstaan en een paar flesjes drinken met wat snacks bij de supermarkt om de hoek te kopen.

7. Stel de juiste vraag

Als je uit eten gaat, kijk dan waar de lokale bevolking naartoe gaat. Vraag je bij de receptie naar een goed restaurant, dan kun je naast de tips ook vragen: "waar ga jij uit eten met jouw familie?" Gegarandeerd dat je dan naar een restaurant wordt gestuurd waar je minder betaalt en vaak nog lekkerder eet ook!

8. Lokale drankjes

Houd je van een likeurtje of van whisky of cognac. Vraag dan eens naar de favoriete lokale drank. Het zal je niet verbazen dat er wereldwijd de smaken niet heel erg verschillen. Zo pas je je aan en past het eindbedrag van je rekening zich ook aan. 

9. Koop een vakantiegids

Hoewel we tegenwoordig alles op internet opzoeken, kan het geen kwaad een boekje van de omgeving mee te nemen. Via Bol.com of de tweedehandsboekenwinkels kun je vaak heel voordelig een vakantiegids met allemaal goede tips op de kop tikken. Deze gids kun je dan tijdens je vakantie of onderweg in alle rust doorlezen.

10. Bespaar met de citypas

Ga je naar een grote stad of naar een populaire toeristische bezienswaardigheid dan kun je online kijken of er een citypas bestaat of van tevoren online boeken. Dit bespaart je niet alleen geld, maar ook urenlang in de wachten in de rij voor de kassa.

11. Gratis mooie plekken ontdekken met geocaching

Houd je van wandelen en wil je het liefst de mooiste plekjes bezoeken, ga dan eens kijken op de website geocaching.nl.  Op bijzondere plekken in de stad en in de natuur kun je op zoek gaan naar een schat, die je vindt via een gps-apparaat of via een mobiele app. De schat vind je meestal door het oplossen van puzzels en berekeningen. Dan ontcijfer je de juiste coördinaten. De schat is meestal een plastic doosje met leuke voorwerpen, zoals pennetjes en sleutelhangers. De echte schat is natuurlijk de plek waar de ‘cache’ verstopt ligt. Het zijn de mooiste verborgen plekjes waar inwoners uit de buurt de schat verstopt hebben. Want alleen zij kennen deze mooie plekken.

12. Voorkom onverwachte (mobiele) kosten

Bij thuiskomst is vaak de hoogste onverwachte kostenpost die van je mobiele telefoon. In he buitenland online gaan, kan je duur komen te staan. Het beste is om voor vertrek je ‘dataroaming’ uit te zetten. Ga tijdens je vakantie op zoek naar gratis wifispots en maak daar een vast ritueel van door er bijvoorbeeld een paar keer een drankje ’s avonds te gaan drinken. Zo blijft tijdens de vakantie je telefoon wat meer uit en voorkom je een onverwachte hoge telefoonrekening bij thuiskomst.  Ook een leuke tip: soms heb je in het land van bestemming voor nog geen 10 Euro een databundel van 2 of 3 gb. Meer dan genoeg om mee te Whatsappen, internetten, navigeren en foto's versturen.

 

Ben je er nog niet helemaal uit waar je heengaat op vakantie? Bekijk dan de vakantie- en reisfolders in onze vakantie categorie! 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.