Home > Acties > Besparen: 3 tips om je uitgavenpatroon te verbeteren

Besparen: 3 tips om je uitgavenpatroon te verbeteren

ActiesUit de folder

Besparen: 3 tips om je uitgavenpatroon te verbeteren

Op je boodschappen kun je veel besparen. Zeker als je goed op de kleintjes let en aan prijsvergelijking doet met de folders van Spotta. Het mooiste is natuurlijk wanneer je goedkoper uit bent, zonder dat je minder boodschappen doet. Daarom 10 slimme bespaartips om je uitgavenpatroon te verbeteren.

Bespaartip 1. Maak wekelijks een boodschappenlijst
Wanneer je wekelijks een boodschappenlijst maakt kun je veel geld besparen als je je daar ook aan weet te houden. Het maakt een groot verschil wanneer je met een boodschappenlijst door de winkel loopt of lukraak door de supermarkt rent en ter plekke bedenkt wat je die dag gaat eten. Daarmee geef je toe aan impulsaankopen en is de kans groot dat je onnodig veel geld uitgeeft. Maak een boodschappenlijst voor de hele week en houd je daar ook aan.

Bespaartip 2. Kies voor huismerken van je supermarkt
Iedere supermarkt heeft zijn eigen huismerk. Vaak herkenbaar aan een bepaald logo of een bepaalde kleur. Als je een paar weken echt wilt besparen op je boodschappen is het goed om in de eerste plaats te kijken of een artikel ook verkrijgbaar is van het huismerk. Daarmee bespaar je automatisch flink wat euro’s zonder dat je minder boodschappen koopt.

Kijk in de folders van deze supermarkten voor hun aantrekkelijk goedkope huismerk:

Albert Heijn
Dirk
Plus
Hoogvliet

Bespaartip 3. Scan de folders op de aanbiedingen
Iedere week zijn er aantrekkelijke aanbiedingen te vinden in de folders van Spotta. Maak je wekelijkse boodschappenlijst en scan de folders om te kijken welke producten in de aanbieding zijn. Er zijn ook vaak in de supermarkt producten met korting. Let dan wel goed op de houdbaarheidsdatum, want het is zonde van je geld als je iets moet weggooien.

Bespaartip 4. Spreek een vast bedrag af per week
Als je echt serieus wilt besparen kun je ook een vast bedrag met jezelf afspreken, dat je maximaal per week aan je boodschappen wilt uitgeven. Eventueel pin je het bedrag van tevoren, zodat je goed zicht houdt op wat je in de loop van de week nog aan geld in je portemonnee hebt. Ook kun je dagelijks je uitgaven bijhouden door deze telkens op te schrijven wat je bij de kassa hebt betaald en het afgesproken bedrag niet te overschrijden. Toch aan je maximum bedrag dat je wilde uitgeven. Dan kun je voor een goede maaltijd altijd kijken wat je nog in de diepvries hebt liggen.

Diepvriesmaaltijden in geval van nood:
Bami goreng
Noodles met rundvlees
Stamppot boerenkool
Pasta met zalm

Bespaartip 5. Voer een liflafjes dag in
Samen met je gezin kun je eens per week een liflafjes dag introduceren. Dat is een dag waarop je alle restjes van de maaltijden van de dagen ervoor opmaakt. Vaak blijft er eten over en is het eigenlijk zonde om dat weg te gooien. Door alle beetjes een paar dagen te bewaren in de koelkast, kun je een avond met verschillende maaltijden op tafel zetten, waardoor iedereen zijn favoriete gerecht kan eten. Zo bespaar je een complete maaltijd voor een heel gezin. Dat is al snel een besparing van 10 procent op je wekelijkse boodschappen.

Ideale liflafjes maaltijden:
Spaghetti
Hamburgers
Wok groente met rijst
Hutspot

Bespaartip 6: Eet met het seizoen mee
Het scheelt aanzienlijk  als je rekening houdt met de seizoenen. Iedere week zijn met name de producten van het seizoen in de aanbieding. Dat is veelal groente en fruit, maar ook kant-en-klaar maaltijden, die in de koelvitrine liggen. Door goed op te letten welke groentes bij welk seizoen horen en te kijken in de folders of deze in de aanbieding zijn, heb je voor je het weet een hele week een overheerlijke budgetmaaltijd op tafel staan.

De seizoengroentes van nu:
Boerenkool
Avocado’s
Broccoli
Winterpeen

Het fruit van dit seizoen:
Peren
Zwarte bessen
Mandarijnen
Druiven

Bespaartip 7: Pas recepten aan en eet wat minder vlees en vis

Eet wat minder vlees en vis door je recepten een klein beetje aan te passen. Heb je een aantal favoriete gerechten, die je regelmatig eet, kijk dan eens of je deze ook zonder vlees of vis kunt eten. Een of twee dagen minder of geen vlees of vis, scheelt je toch al snel een tientje. Vegetarische gerechten smaken vaak net zo lekker en het halveren van een portie vlees scheelt ook in de portemonnee.

Gerechten die je ook zonder of met weinig vlees of vis kunt eten: 
Lasagne
Zuurkool
Macaroni
Sushi

Bespaartip 8: Koop groot in
Producten die lang goed blijven en die je wekelijks gebruikt, kun je het beste groot inkopen. Zeker in deze maand zie je veel aanbiedingen van supermarkten en drogisterijen met hoge kortingen en 2 voor de prijs van 1. Speur de folders na en kijk of je favoriete merk tandpasta, shampoo en haargel in de aanbieding zijn.

Producten die je groot kunt inslaan:
Shampoo
Maandverband
Wasmiddel
Tandpasta

Bespaartip 9: Doe 1x in de week boodschappen
Wanneer je maar 1x in de week je boodschappen doet, ben je meestal goedkoper uit dan als je elke dag of om de dag naar de supermarkt gaat. Zeker als je je ook nog aan je boodschappenlijstje houdt en alleen de dingen koopt die in de aanbieding zijn en die je echt nodig hebt. Het grootste voordeel van 1x per week boodschappen doen is dat je minder impulsaankopen doet.

Impulsaankopen die moeilijk te weerstaan zijn en in de aanbieding:
Chips
Drop
Chocola
Koekjes

Bespaartip 10: Meld je aan voor de nieuwsbrief van Spotta
Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief van Spotta ontvang je elke zondag de beste deals voor aankomende week. In je mail kun je al zien wat er in de aanbieding is en welke producten je deze week het beste kunt kopen. Spotta maakt elke week een selectie van de meest goedkope aanbiedingen. Profiteer hiervan.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.