Home > Supermarkt > Bespaar: eet seizoensgebonden groente en fruit!

Bespaar: eet seizoensgebonden groente en fruit!

Supermarkt

Bespaar: eet seizoensgebonden groente en fruit!

Wil je besparen op je boodschappen dan kun je dat heel goed doen door seizoensgebonden te eten en goed op te letten wat er in de folders in de aanbieding is. Vooral rond deze tijd zijn er veel seizoengroentes en -fruit verkrijgbaar in de supermarkten. Ook de echte winterkost zie je nu steeds vaker extra voordelig in de schappen staan. Waar je ook je voordeel mee kunt doen zijn de kant-en-klare groentepakketten voor soep of eenpansgerechten. 

Koolsoorten
Rond deze tijd zijn het vaak de koolsoorten die vers van het land afkomen. Denk aan boerenkool, groene kool, witte kool, spitskool, knolselderij, bloemkool en broccoli. Met deze koolsoorten kun je heel gevarieerd koken en de heerlijkste wintergerechten maken. Boerenkool met worst is natuurlijk een hele bekende, maar wat dacht je van broccoli met een varkenshaasje en gebakken krielaardappeltjes? Ook aardappelpuree met crème fraiche en bieslook smaakt daar lekker bij. Het zijn complete maaltijden waarvoor je slechts rond de 5 euro betaalt. 

Soorten pompoenen
Zodra de maand november aanbreekt is het ook tijd voor pompoen. Er zijn verschillende soorten pompoen. Naast de bekende oranje pompoen is ook de flespompoen steeds populairder. Deze is makkelijk te bereiden en is rond deze tijd net als haar oranje broertje flink afgeprijsd. De flespompoen kun je heel lekker roosteren met andere seizoengroentes zoals uien, wortelen, courgettes, knolselderij, pastinaak en prei. Zet de oven aan op 180 graden en snijdt de groente in blokjes of reepjes. Sprenkel er een beetje olijfolie overheen en verdeel de groente over de bakplaat met bakpapier. Voor wat extra smaak kun je nog knoflook en venkel toevoegen. In twintig minuten heb je een heerlijke gezonde en vooral voordelige groenteschotel. Het voordeel van deze groentes is dat ze lang houdbaar zijn. Je kunt deze geroosterde groenteschotel dus zeker nog een aantal keren maken. 

Befaamde soepen
Ook geliefd en zeer voordelig zijn de wintersoepen. Met als stip op nummer 1 de befaamde erwtensoep. Er zijn verse soeppakketten waarmee je zelf erwtensoep kunt maken. Andere populaire soepen zijn bruine bonensoep, pompoensoep met een beetje crème fraiche en Franse uiensoep met geraspte kaas. Een soep die je heel eenvoudig zelf kunt maken is courgettesoep. Je snippert een uitje en perst twee tenen knoflook uit. Daarnaast snijd je twee courgettes in blokjes. Je verhit een flinke scheut olijfolie in de pan waarin je de ui en de knoflook fruit. Voeg de courgetteblokjes toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee. Doe een liter water erbij met een bouillonblokje. Als het water aan de kook is, zet je het vuur laag en laat je de soep ongeveer 20 minuten pruttelen. Pureer de courgettesoep met een staafmixer en roer er een bekertje slagroom doorheen voor een romige smaak. Eventueel voeg je nog wat uitgebakken spekjes of zalmsnippers toe. Van elke soepmaaltijd maak je een feestje als je er versgebakken broodjes bij serveert. Kies je voor één keer in de week voor soep, dan bespaar je al aanzienlijk op je wekelijkse boodschappen. 

Smaakvol stoofpotje
In de herfst is het heerlijk om een stoofpotje te maken. Het voordeel van dit gerecht is dat je het van tevoren kan klaarmaken en er minstens twee dagen van kan eten. Vaak smaakt een stoofpotje na de volgende dagnog lekkerder. De groentes die je in een stoofpotje  kunt verwerken zijn meestal seizoengroentes. Voor een runderstoofpot kun je kiezen voor ui, champignons, sperziebonen en wortelen. Daarnaast maak je het stoofpotje op smaak met kruiden waaronder kruidnagels, laurierblaadjes en eventueel tijm, kaneel en paprikapoeder. Ook kun je er nog wat spekjes aan toevoegen. Het rundvlees en de groentes met de kruiden laat je ongeveer 1,5 tot 2 uur op een zacht vuurtje gaar stoven. Het gerecht serveer je met aardappelpuree of met patat

Voordelig fruit
Voor fruit kun je in de herfst ook heel voordelig uit zijn. Sla de folders er maar op na en je ziet meteen dat de mandarijnen, peren en ananas bij veel supermarkten in de aanbieding zijn. Typisch seizoenfruit in november zijn onder meer druiven, bananen, appels, sinaasappels en kiwi. Je kan hier een lekkere fruitsalade van maken. Het is ideaal fruit om mee te nemen naar je werk of mee te geven naar school. Verder is seizoenfruit heerlijk als ontbijt en kun je het ’s ochtends ook toevoegen aan je yoghurt of kwark

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.