Home > 10 tips voor het maken van je eigen moestuintje

10 tips voor het maken van je eigen moestuintje

10 tips voor het maken van je eigen moestuintje

Je eigen groente kweken, je eigen kruiden kunnen plukken en straks je eigen aardbeien oogsten. Als je groene vingers hebt, lees dan verder. Met deze tien tips verbouw je je eigen groente waar je de hele zomer plezier van hebt.

 1. De basis om binnen goed te kunnen zaaien zijn een kweekkas, potgrond, potjes en een schep. Kweekkassen heb je in alle soorten en maten en passen op je vensterbank of op de grond voor de openslaande deuren. Wil je liever buiten kweken dan kan dat na ijsheiligen vanaf 14 mei. Als je weinig ruimte hebt, kun je een kant-en-klare vierkante meter moestuin bak aanschaffen.
   
 2. Het is handig om de zaaikalender in de gaten te houden, zodat je precies weet wanneer je welke soort kunt poten. Op de zaaikalender kun je precies zien welke planten geschikt zijn om thuis, in de tuin of op het balkon gekweekt te kunnen worden.
   
 3. Bedenk welke planten je naast elkaar plant, want sommige planten kunnen prima samen en andere kun je beter niet naast elkaar zetten. Sommige planten stoten door middel van geur insecten af voor hun buurplantjes of geven verkeerde stoffen door via de wortels. Zo zie je maar, ook in de tuin heb je “goede en slechte buren”. Tijm is bijvoorbeeld goed te combineren met rucola, maar venkel en bonen, moet je juist niet naast elkaar zetten. 
   
 4. De groenten en kruiden die niet in de kleine kweekpotjes passen en die je apart van elkaar moet zaaien zijn sla, rucola, cherrytomaten, komkommer, courgette, wortel en radijs.
   
 5. Je hebt snelle en langzame groeiers. Wil je snel resultaat kies dan voor radijs, snijbiet en tuinkers. Dat zijn groentes die razendsnel groeien.
   
 6. Begin met cherrytomaat en zet ze op de meest zonnige plek die je in huis hebt. Het duurt ongeveer 80 tot 90 dagen voordat ze rijp zijn. Als de planten ongeveer 15 cm zijn kun je ze verpoten naar buiten. Hetzelfde geldt voor komkommer, basilicum en tijm. Gebruik en pot van minimaal 30 cm. Elk klein stekje heeft zijn eigen pot nodig om goed te kunnen groeien.
   
 7. Kruiden kun je in een pot van 12 tot 20 cm doorsnee zetten en hoef je niet meer te verpoten. Basilicum is een snelgroeiende plant maar ook tijm en peterselie zijn makkelijke kruiden om te laten groeien in je moestuintje.
   
 8. Eenmaal gepot zijn er 3 dingen belangrijk: een goede temperatuur, water en zon. Als je stekjes uitschieten naar lange sprieten zijn ze op zoek naar de zon en is de plek waar ze staan te donker. Een ander belangrijk punt is: geef groente en kruiden niet te veel water. Verder is een kamertemperatuur van 20 graden ideaal.
   
 9. Vanaf half mei kunnen de planten naar buiten. Let goed op slakken. Die houden van jonge plantjes. Je kunt ze beschermen door een halve fles, die je aan beide zeiden open hebt geknipt of gesneden over de plantjes heen te zetten.
   
 10. Het oogsten van je groente, kruiden en fruit is het leukste dat er is. Binnen twee maanden ga je van niets naar je eigen eetbare pluktuin. Heb je zin in salade, pluk je wat van de slaplantjes, neem je wat tomaten, een komkommertje en knip je wat kruiden van de wildgroei aan kruiden die je inmiddels hebt. Is een pot leeg, zaai dan meteen opnieuw. Zo kun je soms wel 3 x oogsten.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Wachtwoord vergeten! Er is een mail verzonden naar je mailadres om je wachtwoord te wijzigen.